Nekklachten behandelen in Hilversum?

Bent u op zoek naar een behandeling voor nekklachten in Hilversum? Nekklachten zijn een veelvoorkomend probleem, waarbij gemiddeld 7 patiënten per week bij hun huisarts aankloppen voor behandeling. Ongeveer 80% van de bevolking ervaart op enig moment in hun leven rug- en/of nekklachten. Het grootste deel van deze nekklachten, ongeveer 90%, wordt aspecifiek genoemd omdat de oorzaak niet specifiek bekend is. Dergelijke klachten kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van overbelasting van de gewrichten, spieren en banden van de wervelkolom. Bij Chiropractie MoveWell bent u aan het juiste adres voor de behandeling van nekklachten. Lees verder voor meer informatie over deze klachten.

Welke factoren kunnen leiden tot nekklachten?

Nekklachten kunnen plotseling optreden als gevolg van bijvoorbeeld het tillen van zware voorwerpen, een val, een ongeluk of een verkeerde beweging. Daarnaast zijn er geleidelijke oorzaken die kunnen bijdragen aan het ontstaan van nekklachten, zoals een aanhoudend verkeerde houding bij het zitten, staan of liggen, een gebrek aan lichaamsbeweging, zwakke buik- en rugspieren, regelmatig tillen, bukken en draaien, stress, overgewicht, zwangerschap of ouderdom (slijtage).

Wat zijn de symptomen van nekklachten?

Nekklachten kunnen zich op diverse manieren manifesteren, zoals pijn, stijfheid of bewegingsbeperking. Pijn kan variëren van scherp, stekend, dof tot bijvoorbeeld zeurend. De klachten kunnen zich lokaal in de nek voordoen of uitstralen naar andere delen van de wervelkolom, de schouders of zelfs naar de armen en handen. De intensiteit van de klachten kan constant zijn, toenemen bij beweging of juist bij rust. Bovendien kunnen er andere sensaties optreden, zoals tintelingen of een prikkend gevoel.

Hoe ziet de anatomie van de nek eruit?

De nek bestaat uit zeven wervels, die gezamenlijk de cervicale wervelkolom worden genoemd. Dit is het gele gedeelte dat te zien is in de afbeeldingen hieronder. Tussen de wervels bevinden zich tussenwervelschijven, die fungeren als kussentjes of schokdempers. Facetgewrichten bevinden zich ook tussen de wervels en fungeren als scharnieren. Samen met de tussenwervelschijven zorgen de facetgewrichten voor een optimale beweging van de wervelkolom.

Hoe ontstaan nekklachten?

De wervelkolom is eigenlijk de basis waar de zenuwen doorheen lopen en zich verspreiden door het lichaam. De rug en nek bestaan uit ongeveer zeven lagen spieren, variërend van kleine tot zeer grote en sterke spieren. Een goede werking van de nek is alleen mogelijk als alle bovengenoemde structuren optimaal met elkaar samenwerken. Daarom kan een nekklacht het gevolg zijn van een blessure aan een combinatie van de spieren, gewrichten, banden en zenuwen.

Welke nekspecialisten werken in ons rugcentrum voor de behandeling van een hernia?

Gespecialiseerde chiropractie

De meeste rugklachten en andere gewrichtsklachten ontstaan vaak door overbelasting. Bijvoorbeeld, als u dagelijks in een verkeerde houding achter uw bureau zit, op een oncomfortabel bed slaapt of telkens zwaar tilt vanuit de rug, kan dit leiden tot overbelasting van de gewrichten. Na verloop van tijd kan de druk op een gewricht toenemen en deze gaan irriteren.

Gespecialiseerde fysiotherapeut

wervelkolom rugexpert

Gewrichten fungeren als scharnieren in ons lichaam. Net als de scharnieren van een deur, kunnen gewrichten gaan piepen als er te veel spanning op staat. Langdurige druk op deze scharnieren kan resulteren in irritatie en pijn. Dit kan vergeleken worden met de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Het ervaren van pijn stuurt signalen naar onze spieren om zich meer aan te spannen. Bijvoorbeeld, als we per ongeluk onze hand tegen een hete verwarming aanraken, trekken we deze onmiddellijk terug als reactie op de pijnprikkel.

Gespecialiseerde oefentherapeut

Hernia movewell

Bij nekpijn gebeurt in principe hetzelfde. Wanneer er een hoog pijnsignaal is, trekken de spieren samen als reactie. Het lichaam beschermt zichzelf dan om deze plek niet meer te belasten. Als je toch de geïrriteerde plek belast, kan dit leiden tot meer pijn. De vicieuze cirkel van het ontstaan van nekklachten kan plotseling opkomen, dan “schiet het in je nek”. De vicieuze cirkel kan ook geleidelijk in de loop van jaren opbouwen, met als gevolg toenemende pijnklachten.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Hoe ontstaan gewrichtsklachten in de nek? Als één of meer wervels of gewrichten in de nek ‘vastzitten’, kan dit spanning veroorzaken. Dit kan leiden tot irritatie van de zenuwen en pijn in de omliggende spieren, wat uiteindelijk kan leiden tot een blessure. De onderstaande afbeelding geeft hier meer uitleg over.

MoveWell Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons.
Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij Rugcentrum Hilversum MoveWell?