Woont u in Hilversum en heeft u last van middenrugklachten?

Middenrugklachten kunnen zich uiten in pijn of stijfheid, afhankelijk van de aard van de klachten en de duur ervan. Ongeveer 90% van de rugklachten behoort tot de aspecifieke rugklachten, wat betekent dat er geen specifieke oorzaak is voor deze klachten. Vaak zijn ze het gevolg van overbelasting van de gewrichten, spieren en banden van de wervelkolom. Bij Rugcentrum MoveWell kunt u terecht voor gespecialiseerde behandeling en training van lage rugklachten. Als u meer wilt weten over rugklachten, lees dan verder.

Welke symptomen wijzen op middenrugklachten?

De symptomen van middenrugklachten zijn meestal pijn en beperkingen in de rug. Deze pijn kan zich vaak voordoen in de onderrug, maar kan ook hoger in de rug voorkomen. Middenrugklachten kunnen ook leiden tot nek- of lage rugklachten. Mensen met middenrugklachten kunnen soms last hebben van stijfheid en beperkte beweging. Na een uitgebreide intake zal de chiropractor bij MoveWell uitleggen welk type rugklachten u heeft, omdat rugklachten sterk kunnen variëren.

Wat zijn mogelijke oorzaken van middenrugklachten?

Middenrugklachten kunnen plotseling optreden als gevolg van tillen, vallen, een ongeluk of een verkeerde beweging. Geleidelijke oorzaken zijn onder andere een langdurige verkeerde houding tijdens zitten, staan of liggen, te weinig lichaamsbeweging, zwakke buik- en rugspieren, veel tillen, bukken en draaien, stress, overgewicht, zwangerschap, ouderdom (slijtage) en aangeboren afwijkingen zoals een beenlengteverschil.

Hoe ziet de anatomie eruit van de middenrug?

De middenrug bestaat uit een reeks van twaalf wervels, ook wel bekend als de thoracale wervelkolom. Dit gebied is gemarkeerd in oranje op de afbeeldingen naast deze tekst. De thoracale wervelkolom wordt beschouwd als het meest stabiele gedeelte van de wervelkolom, omdat het wordt beschermd door de ribbenkast. Tussen elke wervel bevinden zich tussenwervelschijven die fungeren als kussentjes om schokken te absorberen. Bovendien bevinden zich facetgewrichten tussen de wervels, die werken als scharnieren.

Op welke manier kunnen klachten in de middenrug ontstaan?

Spanning in de onderrug kan ontstaan door het vastzitten van één of meerdere wervels of gewrichten in dit gebied. Deze situatie kan de omliggende zenuwen irriteren en leiden tot pijn in de aangrenzende spieren, totdat de blessure zich uiteindelijk manifesteert.

Middenrugklachten en nu?

Op welke manier kunnen rugklachten ontstaan?

MoveWell specialisten

De meeste rugklachten en gewrichtsklachten hebben een vergelijkbare oorzaak, namelijk overbelasting. Een verkeerde zithouding tijdens het werken aan een bureau, het slapen in een oncomfortabele positie of het tillen van zware objecten met de rug zijn allemaal voorbeelden van factoren die de gewrichten kunnen overbelasten. Na verloop van tijd kan de druk op een gewricht zo hoog worden dat irritatie optreedt.

Mogelijke ontstaanswijze van rugklachten

nekklachten chiropractor bovenrug

Gewrichten worden vaak vergeleken met scharnieren, die ervoor zorgen dat ons lichaam soepel kan bewegen. Wanneer deze scharnieren echter onder druk komen te staan, kan dit resulteren in irritatie en uiteindelijk pijn. Dit is vergelijkbaar met een piepende deurscharnier dat te veel spanning heeft. Het lichaam kan deze pijn signaleren door middel van hogere spierspanning. Bijvoorbeeld, wanneer iemand per ongeluk een hete verwarming aanraakt, zal die persoon automatisch de hand terugtrekken om verdere schade te voorkomen.

Terugkerende klachten

rugexpert

Bij rugpijn gebeurt eigenlijk iets vergelijkbaars. Wanneer er een hoog niveau van pijn wordt ervaren, trekken de spieren zich reflexmatig samen. Dit is het lichaam’s manier om de geïrriteerde plek te beschermen en te voorkomen dat er verder schade ontstaat. Als je de aangedane plek toch belast, kan dit leiden tot meer pijn en ongemak. De vicieuze cirkel van terugkerende rugklachten kan plotseling ontstaan, zoals bij acute lumbago. Maar het kan ook geleidelijk in de loop van jaren opgebouwd worden, resulterend in aanhoudende pijnklachten.

MoveWell Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons.
Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij Rugcentrum Hilversum MoveWell?