Wat is Chiropractie?

Chiropractie is een van de grootste beroepen in de gezondheidszorg wereldwijd en biedt behandelingen voor mensen van alle leeftijden. Op deze pagina wordt de achterliggende gedachte van chiropractie beschreven.

Wat behandelt een chiropractor?

Chiropractors behandelen een breed scala aan klachten, voornamelijk gericht op rug- en nekklachten. Naast deze klachten kan chiropractie ook verlichting bieden bij hoofdpijn, schouderproblemen, kniepijn en andere bewegingsgerelateerde problemen.

Waar komt de naam chiropractie vandaan?

Chiropractie is een vorm van manuele therapie waarbij handmatige technieken worden gebruikt. Het woord chiropractie vindt zijn oorsprong in het Griekse woord “cheiros”, wat “hand” betekent, en het woord “pratto”, wat staat voor “uitoefenen”. De betekenis van chiropractie is daarom “uitoefenen met de hand” en dit verwijst naar de gebruikte manuele technieken.

Wat is de herkomst van chiropractie?

Chiropractie vond zijn oorsprong in de Verenigde Staten in het begin van de 20e eeuw. In Nederland waren er in 1990 slechts 50 geregistreerde chiropractoren. Tegenwoordig zijn er ongeveer 300 chiropractoren die geregistreerd staan bij de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA). Hoewel chiropractie in Nederland een relatief kleine beroepsgroep is, staat het wereldwijd op de derde plaats qua omvang na artsen en tandartsen.

Een holistische benadering van de bewegingsketen.

Chiropractoren richten zich op het functioneren van het gehele bewegingsapparaat. Bijvoorbeeld, een klacht in de nek kan niet alleen te maken hebben met de nek zelf, maar ook gerelateerd zijn aan een onderliggende oorzaak in de lage rug of heup. Na een grondig onderzoek zal de chiropractor een persoonlijke behandeling met u bespreken.

Een chiropractische behandeling omvat typisch manipulaties en mobilisaties van gewrichten, spier technieken, oefeningen en advies over houding en beweging. Als u meer informatie wilt, lees dan hier over chiropractie behandelingen.

Wat omvat een chiropractieopleiding?

Op dit moment wordt chiropractie in Nederland nog steeds beschouwd als complementaire zorg, omdat er momenteel geen opleidingstrajecten beschikbaar zijn in Nederland. Nederlandse chiropractors hebben over het algemeen een vijfjarige universitaire opleiding in het buitenland gevolgd, meestal in Engeland. Hoewel de opleiding veel overeenkomsten heeft met geneeskunde, wordt er meer nadruk gelegd op vakken als anatomie, neurologie en radiologie. Tijdens de opleiding wordt de chiropractor opgeleid om zelfstandig een diagnose te stellen. Na voltooiing van de opleiding wordt de graad van Master of Science (MSc) toegekend.

MoveWell Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons.
Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij Rugcentrum Hilversum MoveWell?